Блинкен: САЩ очакват положителен отговор от Хамас на предложението за прекратяване на огъня

САЩ се надяват, че радикалното палестинско движение Хамас ще отговори положително на предложението за прекратяване на огъня в ивицата Газа и размяна на заложници. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи това в петък, говорейки на форум, организиран от Института Маккейн в Седона, Аризона.

„В момента най-доброто, което може да се случи, е да се постигне споразумение, което Хамас проучва, за да се постигне прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците. Очакваме отговор от Хамас , чакаме да видим дали ще кажат "да" за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници", каза той.

Според Блинкен „реалността сега е, че единственото нещо, което стои между народа на Газа и прекратяването на огъня, е Хамас“.

Говорейки за необходимостта да се гарантира безопасността на цивилните в град Рафах в ивицата Газа, държавният секретар подчерта:

„При липсата на такъв план (Израел да защити населението), ние не можем да подкрепим широкомащабна военна операция [на еврейската държава] в Рафа, защото щетите, които тя ще причини, ще надхвърлят допустимото."

По-рано The Washington Post съобщи, че администрацията на Вашингтон е посъветвала катарските власти да изгонят лидерите на Хамас от страната си, ако движението продължи да отказва споразумението за прекратяване на огъня. Както посочиха източниците на изданието, Блинкен е предал това послание на среща с премиера на Катар Мохамед бин Абдел Рахман Ал Тани.

Преговори за споразумение в Газа

Ден по-рано ръководителят на Политбюро на Хамас Исмаил Хания по време на телефонен разговор с ръководителя на Главното разузнавателно управление на Египет Абас Камел каза, че делегацията на движението скоро ще се върне в Кайро, за да продължи контактите за установяване на прекратяване на огъня в Газа. Според Хания представители на Хамас ще пристигнат в Кайро, "за да приключат текущите преговори и да изработят споразумение, което ще помогне за спиране на (израелската) агресия, като същевременно задоволи исканията на нашия народ".

На 29 април телевизионният канал Al-Qahira Al-Ikhbariya, позовавайки се на източници, съобщи, че делегацията на Хамас е напуснала Кайро след нов кръг от преговори, продължил един ден, и планира да се върне скоро с писмен отговор на последното предложение за прекратяване на огъня, направено от Египет.

На 27 април Египет предаде на радикалите инициатива, съгласувана с израелската страна, която включва освобождаването на 20 до 40 заложници, държани от радикали в Газа, в замяна на прекратяване на огъня в анклава. Както посочи източникът на Al-Qahira al-Ikhbariya, споразумение между Хамас и Израел най-вероятно ще бъде постигнато "през следващите няколко дни, въпреки някои резерви".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка